10 Şubat 2015 Salı

E441 - Jelatin

Merhabakar, Bugün E441 Numaraları Jelatin isimli bir gıda katkı maddesine değineceğiz. Gıda diyorum fakat kullanım alanı çok geniş bir maddedir. Şekerlemeler, haplar, Jeller ( Zaten kendisindne yapılır ) , fotoğrafçılık gibi birkaçını genişçe almış oluruz. Bizi ilgilendiren kısımı ecza ve gıda sanayiisindeki kullanımı.

Öncelikle Jelatin'in ne olduğuna gelicek olursak; renksiz, kokusuz, şefaf, tatsız bir maddedir aslında bunların hepsine sahiptir fakat genelde işlendiği için bunlar yoktur.  Basit olarak açıklamak gerekirse canlılarda bulunan dokudaki bir yapıdır. O yüzden belli bir üretim ritmi yoktur isteyen kediden, köpekten, attan, sığırdan, domuzdan, yosundan yapabilir. Ama piyasaya hakim olan daha çok domuz dur. Bunun sebebide Jelatin yapabilmek için o canlının parçaları gerekmektedir. Dünyadada en çok parça atığı elde edebileceğiniz canlı domuzdur. Bunun sebebi fazla tüketilmesi ve sakatatlarının değersiz olmasıdır. Ardından ise Sığır'dan elde edilen Jelatin gelir. Jelatin'in yapılışını uzun uzun uzman bir şekilde açıklayarak kafa karışıklığı yapmaya gerek yok. Çeşitli bağ dokuları, kemikler, sakatatların kaynatılıp çıkan suyun işlenmesiyle oluşur. Normal bir insanın bunu bilmesi yeterlidir. Bulunan markaları teşhir etmeyeceğiz ama ürün aldığınızda içindekiler kısmında "E441 veya .... Jelatini' yazar.

Yan etkisi yoktur ama işlenme sırasında katılan maddeler olabilceğini unutmayın. Kültürümüzde Jelatin'e en yakın şey sanılanın aksine lokum değil kemik suyudur. Aslında işlemden geçirebilirsek kemik suyu jelatinin kendisidir. İşlemden geçmediği için aroması vardır.

Dini durumuna gelicek olursak kesim şartlarına uyulduğu ve sığırdan, balıktan, koyun gibi hayvanlardan elde edilirse Yahudi ve Müslüman'larda Helal, Kaşer olacaktır. Fakat 2 Dindede şartlar birbirinden farklı olmakla birlikte bu durum çok güvenilir değildir. Çünkü en çok domuzdan elde edilir. Ve birçok yerde sığır da olsa kesim şartlarına uyulmaz. Balıkta ise hayvanın boğularak ölmesi gerekir yoksa Müslüman'da yiyemez.

Vejateryanlar ise hayvansal ürün tüketmediği için sadece bitkilerden yapılanı yiyebilir buda çok az olmakla beraber piyasada yalnız yosun jelatini vardır.






2 Şubat 2015 Pazartesi

E120 - Karmin





Kodu : E120
Adı : Karminik Asit
Kullanım : Kırmızı Gıda Boyası


   E-120 Numarası ile tanınan Karmin, kırmızı gıda boyası olarak kullanılır. Alerji ve hiperaktiviteye yol açabilir. Ama bu ürüne ününü veren bunlar değildir. Bu ürünün ünü yapmında kullanılan maddeden gelir. Bu madde asalak bir böcek türüdür. Çiflik şeklinde kaktüs tarlalarından toplanır. Ardından ezilerek tozu elde edilir.

   Kullanım alanı kırmızı renk gerektiren ürünlerle kısıtlıdır. Buda çok geniş bir alan demektir. Özellikle kozmetik ürünleri, kola ve çilek aromalı ürünlerde kullanılır. Kolada renginden ve suda kolay çözüldüğünden, çilek aromalı ürünlerde ise çileğin renginin yeterince yoğun olmamasından doalyı kullanılır. Ben başlıcalarını yazdım yoksa sakızlarda, şekerlemelerde vb.. ürünlerde sıkça kullanıldığı bilinmektedir.
 
    Bu ürünün kullanılıp, kullanılmadığı üreticinin insafına bağlıdır. Çünkü bizim anlıyabilmemiz için tek yol ürünün arkasındaki, içindekiler kısmına bakmaktır. Burada E120, Karmin, Karminik Asit gibi malzemeler yoksa kullanılmadığı gösterir.

    Ürünün Dini durumu : Müslüman ve Yahudilerde kesinlikle yemesi yasaktır. Vejeteryanlarda hayvansal ürün olduğu için yemezler.


     Böcek hakkında bilgi vericek olursak,  Dactlopius coccus adlı bir böcektir. Özel tarlalarda yetiştirilir veya toplanır. Ardından ezilerek boya elde edilmiş olur.



Dişi sol tarafta, erkek sağ tarafta





Dişi bir böcek
                                     



  Yetiştirildği bazı kaktüsleri görüyorsunuz.



                                               
Böceğin ne kadar yoğun bir rengi var görüyorsunuz.


Buda kesilmiş bir hali.
                                       

                                 

Kaynakça
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Cochineal_drawing.jpg/260px-Cochineal_drawing.jpg
http://www.food-info.net/tr/e/e120.htm
http://i.on5yirmi5.com/image/2012/04/05/265392.jpg
http://www.google.com.tr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fyaseminunalan.blogspot.com%2F2013%2F07%2Fgdalarda-bulunan-bocek.html&ei=f2DPVOKaHIr0UuKWg8AP&bvm=bv.85076809,d.d24&psig=AFQjCNEPJCIrHvDGy-SHRDP21K8JCfI8fw&ust=1422963186547023
http://www.haber5.com/i/12/04/23/13/3b1f/ikfm9qef.gif
http://www.katkideposu.com/Data/EditorFiles/carmoisine-lake.jpg